Moldcell

Festivalul Internaţional „Ethno Jazz”

Festivalul Internaţional „Ethno Jazz”

Au trecut opt ani de când grupul Trigon a lansat festivalul „Ethno Jazz”. De atunci şi până în prezent, 80 de trupe şi artişti din 33 de ţări ale lumii au evoluat pe scenele teatrelor din R. Moldova. Datorită acestui festival, publicul a intrat în contact cu cele mai diverse stiluri de muzică şi feluri de a simţi jazz-ul. Celebrităţi apreciate la nivel mondial au susţinut recitaluri în emoţionantele seri de „Ethno Jazz”. Culturi exotice, precum cele din Cuba, Venezuela, Argentina, Japonia, Senegal, Tunisia, India ne-au devenit apropiate prin concertele muzicienilor care le-au reprezentat. La festival au răsunat chiar şi piese compuse special pentru întâlnirea cu publicul moldovean (Trio Balkan Strings – „La porţile Moldovei”).

Moldcell este partener general al festivalului încă de la prima ediţie a acestuia, apreciind potenţialul acestui eveniment cultural care include ţara noastră în circuitul cultural european, oferă spectatorilor locali experienţe jazz-istice de neuitat şi promovează valorile artistice locale, oferind platforme de lansare pentru muzicieni tineri.

Ediţia din 2009 a festivalului „Ethno Jazz” s-a desfăşurat în luna septembrie, la Chişinău şi Tiraspol. Nimic nu a lipsit din această adevărată sărbătoare a muzicii şi a diversităţii culturale la care au participat artişti din Moldova, Georgia, Ungaria, Austria, Polonia, Franţa, Spania, Brazilia şi un trio ruso-germano-american. Louis Sclavis, clarinetist legendar al Franţei şi Renato Borghetti (acordeon, Brazilia), câştigător al unui premiu Grammy Latino, au constituit senzaţiile festivalului.

Ludmila Osipova, membru al Uniunii Compozitorilor din Rusia, critic de artă şi fidel oaspete al festivalului a făcut, în acest an, două surprize plăcute tuturor admiratorilor „Trigon”. Astfel, doamna Osipova a adus câteva exemplare dintr-o carte recent apărută la Moscova, dedicată în întregime activităţii trupei Trigon. Pe lângă asta, lui Anatol Ştefăneţ i-a fost decernată o diplomă care atestă înregistrarea numelui său în „Cartea Recordurilor Rusiei”, pentru statutul de organizator al unicului festival de muzică ethno-jazz din CSI.

În calitatea de partener general, Moldcell a organizat un concurs SMS în rezultatul căruia abonaţii au câştigat abonamente la toate serile festivalului „Ethno Jazz”, precum şi tricouri ale evenimentului.