IPv6

IPv6

Anual pe piaţa tehnologiilor informaţionale şi a telecomunicaţiilor sunt lansate noi dispozitive cu conectare la reţeaua Internet. Fiecare din aceste dispozitive: telefon mobil, computer, iPad etc. dispun de o adresă IP unică - secvenţă de numere alocate pentru fiecare dispozitiv conectat la Internet.

Actualul IPv4 a fost implementat acum 30 ani şi are deja aproximativ patru miliarde de adrese IP. Creşterea rapidă a numărului de utilizatori, dispozitive şi servicii web de pe Internet înseamnă pentru actualul IPv4 o criză de spaţiu. IPv6 este protocolul Internet de ultimă generaţie, care oferă mai mult spaţiu şi mai multe inovaţii:

  • extinderea spaţiului alocat pentru adrese
  • configurare mai uşoară
  • Internet cu adrese global accesibile
  • suport pentru multimedia şi aplicaţii de timp real
  • creşterea gradului de securizare a datelor


Pentru rezolvarea problemelor generate de gama limitată a adreselor IP publice, mai mulţi furnizori de servicii Internet şi alte organizaţii au demarat tranziţia spre IPv6.

Pe data de 8 iunie 2011 în întreaga lume a fost sărbătorită Ziua Mondială IPv6. Compania Moldcell, alături de alte organizaţii mondiale precum Google, Facebook, Yahoo! au luat parte la iniţiativa organizaţiei Internet Society (ISOC) de a participa şi susţine Ziua Mondială IPv6 prin trecerea sitului www.moldcell.md la noul standard, care reprezintă următoarea generaţie a reţelei Internet pentru un "test flight" de 24 ore.

Scopul acestui test, World IPv6 Day, este de a motiva organizaţiile din industrie să îşi pregătească sistemele pentru a asigura o tranziţie reuşită către sistemul de adrese IPv6, în timp ce adresele IPv4 sunt pe cale de a se epuiza.

Compania Moldcell se alatură eforturilor făcute de ISOC, iniţiator al proiectului „World IPv6 Day”, cu intenţia de a sprijini şi încuraja tranziţia cât mai rapidă la IPv6 ce va conduce la creşterea performanţei globale a reţelei Internet.