ERICSSON MOLDOVA - LTE / 4G

Astăzi, 14 iunie 2011, la Leogrand Convention Center, compania Ericsson – lider global în segmentul tehnologiilor şi serviciilor de telecomunicaţii – a demonstrat publicului din Moldova experienţa internaţională pe care o posedă în dezvoltarea reţelelor LTE/4G şi a prezentat beneficiile 4G pentru utilizatorii de telefonie mobilă Moldcell.

Tehnologia Long Term Evolution, cunoscută pe scurt ca LTE, este standardul internaţional pentru reţele mobile de generaţia a patra (4G) susţinut de cei mai importanţi jucători din industria mondială de telecomunicaţii. LTE oferă capacitatea şi viteza de transfer necesare pentru a susţine creşterea exponenţială a traficului mobil de date şi un total estimat de 5 miliarde de utilizatori de broadband mobil până în 2016. Tehnologia LTE oferă o experienţă de utilizare superioară din punct de vedere al stabilităţii transmisiei, al ratei de transfer de date şi al latenţei. Totodată, capacitatea mai mare permite dezvoltarea unor servicii noi, îmbunătăţite pentru utilizatori.

Mårten Malmberg, Director Departament Tehnologii, Ericsson:
„Tehnologia 4G înseamnă, înainte de toate, posibilitatea de a îmbunătăţi viteza, interactivitatea şi capacitatea de transfer de date din reţelele de comunicaţii. Standardul LTE permite, de asemenea, dezvoltarea şi îmbunătăţirea continuă a serviciilor din segmentul de business, mass media sau a mai multor servicii cu caracter social, de la servicii de securitate la servicii de îngrijire medicală sau de educaţie.”

Reţelele LTE de astăzi pot susţine viteze de transfer de până la 100 Mbps. Experienţa fiecărui utilizator variază în funcţie de zona de acoperire a reţelei, dar şi de cantitatea de date ce trebuie susţinută de reţea în acel moment. În prezent, 150 de milioane de persoane se bucură deja de acoperire LTE, iar până la finele anului, 100 de echipamente compatibile cu LTE (smartphone-uri, tablete sau modeme) vor fi disponibile pe piaţă. 43 de teste LTE sunt în desfăşurare la nivel mondial. Până în acest moment, au fost implementate 11 reţele LTE comerciale şi încă 44 de astfel de reţele vor fi lansate pe parcursul anului 2011. În total, 113 operatori din 46 de ţări şi-au anunţat intenţia să investească în această tehnologie. 

Ericsson şi Moldcell au deja un istoric de colaborare tehnologică de excepţie, colaborând la construirea şi operarea reţelelor 2G şi 3G ale operatorului. Primele reţele 4G din lume, implementate în ţările scandinave şi baltice, SUA, Germania, Japonia, Australia şi China, au fost construite cu ajutorul soluţiilor Ericsson. În Republica Moldova, Ericsson a fost alături de Moldcell din momentul lansării companiei pe piaţă şi până în prezent, când se construieşte reţeaua 4G.

Cu mai puţin de o lună în urmă, pe 18 mai, Moldcell a anunţat că este gata să lanseze comercial reţeaua de generaţia a patra, la Summitul ICT organizat în cadrul Săptămânii telecomunicaţiilor şi societăţii informaţionale. Operatorul a demonstrat că poate anticipa aşteptările clienţilor săi, oferindu-le Internet la o viteză de 5 ori mai mare decât cea disponibilă pe piaţă la ora actuală. Dacă în condiţii reale viteza obţinută prin ADSL atinge maxim 15 Mbps, Moldcell a demonstrat în timpul prezentării că 80-90 Mbps! nu mai este un vis, ci o realitate. Cu noua tehnologie, să descarci fişiere, să navighezi, să urmăreşti filme în calitate HD, devine o plăcere care oferă confort maxim şi libertatea de a nu depinde de linia fixă de telefon. Farmecul comunicării 4G Moldcell a fost demonstrat live, în faţa auditoriului, fiind asigurat de reţeaua 4G construită deja de operator în parteneriat cu Ericsson.

SERGIU GÂNDEA, Account Manager Ericsson Moldova:
„Suntem fericiţi şi mândri că, alături de Moldcell şi mulţumită calităţii şi performanţei echipamentelor suedeze, am putut să punem la dispoziţia cetăţenilor din Republica Moldova cea mai nouă tehnologie de broadband mobil.”

În cadrul conferinţei de presă, Moldcell, în parteneriat cu Ericsson şi postul de televiziune Jurnal TV au oferit o nouă surpriză tehnologică. Utilizând reţeaua 4G şi dispozitivul special cu aplicaţia LiveU, primul reportaj TV live în format HD a fost arătat publicului. Reporterul Jurnal TV, situat în Grădina Publică „Ştefan cel Mare” a adresat în direct primele felicitări cu ocazia acestei zile istorice auditoriului de la Leogrand, folosind doar camera video, modemul 4G Moldcell, dispozitivul şi aplicaţia LiveU. Fără cabluri, fără car mobil! Testul a demonstrat o dată în plus avantajele cheie ale tehnologiei 4G: simplu, rapid, de calitate înaltă şi mobil.

CHIRIL GABURICI, Director General Moldcell:
“Ne propunem ca tehnologiile să simplifice, să ofere confort oamenilor din această ţară şi să lucreze în folosul societăţii. De aceea am ales să arătăm astăzi o soluţie avansată care poate să ajute mass media, oferindu-i  mai multă mobilitate şi viteză. Astfel, producţia de ştiri şi informarea societăţii îşi pot schimba în totalitate tabloul, mass media devenind mai eficientă şi mai rapidă.”

Pregătirea lansării reţelei 4G a fost un pas firesc pentru Moldcell, deoarece face parte din grupul internaţional de telecomunicaţii suedezo-finlandez TeliaSonera, care – împreună cu alte companii – a inventat telefonia mobilă şi a stat întotdeauna în faţă, creând şi aducând clienţilor cele mai avansate şi inteligente soluţii de comunicare. Reţeaua 4G Moldcell, construită în Moldova, este de fapt prima reţea 4G live din Moldova şi din întreaga zonă balcanică. Atunci când licenţa LTE va fi eliberată de către autorităţi, Moldcell va lansa mai multe hotspot-uri în Chişinău. Acoperirea 4G va fi extinsă treptat, pentru a asigura cea mai rapidă experienţă Internet existentă la moment în lume.

ORAL YAMAN, Director Departament Vânzări, Ericsson Moldova:
„Echipa Ericsson este aici pentru a vă vorbi despre PRIMA reţea LTE (4G) din Balcanii de Nord. Astfel, Moldcell ajută Republica Moldova să intre într-un grup restrâns de doar 17 ţări din lume care au acces la viteza şi calitatea 4G; o experienţă mobilă care ar putea fi oferită în curând oricărui locuitor al Moldovei. A venit momentul ca Moldcell şi abonaţii săi să fie mândri de Ericsson, deoarece oamenii de aici se vor putea bucura de aceeaşi calitate a conexiunii de broadband mobil în Republica Moldova precum în orice ţară scandinavă.”

Avantaje pentru utilizatorii 4G

  • Viteză: viteze de până la 5 ori mai rapide decât cele disponibile prin ADSL (downlink: >100 Mbps  /  uplink: >50 Mbps), cea mai rapidă tehnologie de Internet mobil disponibilă la ora actuală!
  • Calitate: live video streaming (HD), experienţă excelentă de navigare pe Internet, dowload şi upload rapid
  • Simplitate în utilizare: tehnologie simplificată, accesibilă oricărui segment de clienţi
  • Mobilitate: Internet oriunde, oricând, fără cabluri, acces mobil complet