Moldcell

UCell – compania soră a Moldcell – a lansat reţeaua 4G în Uzbekistan

Pe 29 iulie 2010, operatorul uzbec de telefonie mobilă UCell a lansat reţeaua mobilă de generaţia a patra 4G în baza tehnologiei LTE (Long-term Evolution). Acum, compania va putea oferi servicii în baza unei reţele foarte rapide de bandă largă, care oferă viteză de acces de până la 100 Mb/s.

De menţionat este faptul că UCell face parte din grupul internaţional TeliaSonera – prima companie din lume care, în 2009, a lansat comercial serviciile 4G pentru abonaţii din Stockholm (Suedia) şi Oslo (Norvegia). În anul 2010, extinderea reţelei 4G oferite de TeliaSonera se desfăşoară în 25 de oraşe şi zone de agrement din Suedia şi în 4 oraşe din Norvegia. În prima jumătate a lui 2010, TeliaSonera a iniţiat proiecte pilot 4G pentru abonaţii din Finlanda, Danemarca, Lituania, Estonia şi Letonia.
 
„Suntem mândri de faptul că Uzbekistan a devenit una dintre puţinele ţări din lume care utilizează reţeaua 4G. Făcând parte din grupul TeliaSonera, ne-am angajat să oferim utilizatorilor noştri cele mai performante tehnologii şi o experienţă excelentă a transferului de date wireless,” a declarat Oguz Memiguven, director general UCell.
 
UCell a testat cu succes reţeaua 4G LTE în centrul oraşului Taşkent. Testele au cuprins video streaming-ul, încărcarea şi descărcarea de fişiere, navigarea pe internet, precum şi apelurile de tip Voice over Internet Protocol (VoIP). Reţelele mobile 4G vor acorda posibilitatea utilizării interactive a televiziunii şi spoturilor video, jocuri online avansate, aplicaţii profesionale şi servicii pentru sectorul de afaceri ce necesită viteze şi capacităţi înalte.

Notă:
Compania Coscom a fost fondată în anul 1996. Din luna iunie 2008, compania a început să presteze servicii de comunicare mobilă sub marca UCell. La finele anului 2009, baza de date a abonaţilor operatorului depăşea 5 milioane de utilizatori.

UCell face parte din grupul TeliaSonera. Pe pieţele emergente din zona de afaceri Eurasia, TeliaSonera deţine pachetul majoritar de acţiuni al unor operatori de telefonie mobilă de top în Kazahstan (Kcell), Azerbaidjan (Azercell), Republica Moldova (Moldcell), Georgia (Geocell), Tadjikistan (Tcell), Uzbekistan (Ucell) şi Nepal (Ncell). De asemena, TeliaSonera deţine pachete minoritare de acţiuni ale MegaFon în Federaţia Rusă şi Turkcell în Turcia.