Prima reţea 4G din lume împlineşte un an

Exact cu un an în urmă, TeliaSonera, acţionarul majoritar al companiei Moldcell, a lansat prima reţea 4G din lume în Suedia şi Norvegia. Astăzi, TeliaSonera este operatorul 4G numărul 1 în lume cu lansări recente în Finlanda şi Danemarca. La prima aniversare, grupul prestează servicii comerciale 4G în 4 ţări şi dezvoltă reţele pilot în alte 4 state care aşteaptă licenţele. Consumatorii de tehnologii avansate au înţeles rapid avantajele de comunicare oferite de noua reţea 4G.

„Suntem mândri că am lansat în premieră mondială 4G anul trecut şi ne bucură ritmul alert al dezvoltării reţelei în mai multe oraşe din Suedia, Norvegia, Finlanda şi Danemarca pe parcursul lui 2010. Serviciile în timp real joacă un rol din ce în ce mai important în comportamentul mobil al clienţilor, iar aceasta a impolsionat creşterea aşteptărilor şi faţă de reţelele fixe de acasă şi utilităţile de la birou. TeliaSonera va continua să ofere cel mai bun acces la Internet printr-o combinaţie a serviciilor mobile şi fixe de bandă largă”, spune Håkan Dahlström, Preşedintele arieri de afaceri „Mobility Services”, TeliaSonera.

Traficul de date mobile al TeliaSonera a crescut de 10 ori din 2005, iar traficul de date continuă să crească. Într-un studiu recent realizat de TeliaSonera printre primii utilizatori 4G din lume, mulţi respondenţi au menţionat schimbări în obiceiurile lor de consum mediatic. Aproximativ 23% privesc mai mult televiziune online, iar 28% spun că ascultă din ce în ce mai des web radio şi muzică prin servicii ca Spotify. Studiul arată şi o schimbare în ceea ce ţine de consumul serviciilor Internet. De exemplu, acum mai mult de 46% navighează pe Internet mai des când nu sunt acasă şi 12% joacă mai multe jocuri online.

Pe 14 decembrie 2009, TeliaSonera a devenit primul operator din lume care a lansat comercial servicii mobile pe bandă largă de ultimă generaţie, prin reţele 4G în Stockholm şi Oslo. Până la finele acestei luni, 4G va fi disponibil în 28 oraşe şi staţiuni de ski din Suedia, dar şi în 4 oraşe din Norvegia. În acest an, TeliaSonera a devenit primul operator 4G din Danemarca după recenta lansare din 9 decembrie în Copenhaga, Aarhus şi Aalborg. Iar pe 30 noiembrie, compania a devenit primul prestator de servicii 4G din Finlanda (Helsinki şi Turku).

Conform site-ului LTE maps, reţele comerciale 4G sunt disponibile la ora actuală în 10 ţări ale lumii: Suedia, Norvegia, Finlanda, Danemarca, Germania, Austria, Polonia, Uzbekistan, Hong Kong şi Statele Unite ale Americii. TeliaSonera operează reţele 4G comerciale în patru din aceste state, o 4 reţele pilot în Lituania, Estonia, Letonia şi Uzbekistan.  

4g