Regina Vioara

Regina Vioara

Festivalul Internaţional „Regina Vioara”

În Republica Moldova s-a organizat pentru prima oară un festival internaţional dedicat în exclusivitate muzicii de vioară: „Regina Vioara”.

Iniţiativa organizării unui eveniment de asemenea amploare a venit din partea familiei Goia, adică Vasile Goia – dirijor şi compozitor, artist al poporului, şi Dumitru Goia – dirijor, profesor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti. Conştientizând importanţa acestui eveniment pentru promovarea şcolii moldoveneşti de vioară, Moldcell a avut onoarea să devină partenerul general al acestui festival.

Comunicarea între tinerii violonişti din Republica Moldova şi public este conceptul care a stat la baza creării evenimentului. În susţinerea acestei cauze, la Chişinău au concertat celebrităţi ale muzicii de vioară din România, Israel, Republica Cehă şi SUA, iar muzicienii moldoveni Ilian Gârneţ, Alexandra Conunova, Rusanda Panfili, Dumitru Pocitari s-au reântâlnit pe scenă pentru a demonstra că muzica de vioară are tradiţie în ţara noastră şi că această tradiţie este îmbogăţită cu fiecare nouă generaţie.

Festivalul a debutat în forţă printr-un concert al discipolilor profesoarei Galina Buinovschi de la liceul republican de muzică „Ciprian Porumbescu”. Ion Manciu, Dumitriţa Vieru şi Lilia Pocitari, laureaţi ai concursurilor naţionale şi internaţionale, au uimit publicul adunat la Filarmonica Naţională prin melanjul seducător dintre prospeţimea şi profesionalismul prestaţiei lor. Pe 1 octombrie, de Ziua Internaţională a Muzicii, trei personalităţi de talie internaţională – Ilya Konovalov, Alexandru Tomescu şi Ilian Gârneţ – au susţinut recitaluri de senzaţie la Sala cu Orgă. Anume atunci, mulţi dintre spectatori au înţeles de ce vioara este supranumită Regina instrumentelor muzicale. În concertul de gală al festivalului, expresivitatea şi multitudinea de stiluri specifice viorii s-au manifestat plenar în interpretarea invitaţilor festivalului. 

„Regina Vioara” a fost un eveniment construit în jurul simbolului viorii, consacrat marilor muzicieni ai neamului nostru, care ne-a demonstrat cât de imprevizibilă, plină de farmec, jucăuşă, sfâşietoare poate fi muzica de vioară şi cât de multe tinere talente se dezvoltă astăzi în preajma noastră.

„Regina Vioara” – un eveniment susţinut şi promovat de compania Moldcell.