Acţionarul majoritar Moldcell – compania TeliaSonera a obţinut prima licenţă 4G în lume

Acţionarul majoritar Moldcell - compania suedezo-finlandeză TeliaSonera este prima din lume care a obţinut licenţa de prestare a serviciilor 4G. Astfel, reţelele TeliaSonera din Norvegia şi Suedia urmează să ofere cele mai rapide viteze de acces din lume - de 10 ori mai mari decât cele prestate de reţelele mobile în prezent. Operatorul planifică să lanseze serviciile în baza tehnologiei 4G în anul 2010, astfel demonstrându-şi statutul de lider pe plan global în implementarea tehnologiilor de ultimă oră.

Reţelele 4G vor fi construite în baza echipamentelor Ericsson (în Stockholm) şi Huawei (în Oslo).

Avantajele tehnologiei 4G constau, în primul rând, în viteza de acces foarte mare – până la 150Mb pe secundă. În plus, aceasta oferă posibilitatea de prestare a unor servicii noi, care erau accesibile anterior doar în reţelele prin cablu. Vitezele mari vor oferi posibilitatea „comunicării unificate” în cadrul companiilor, oferindu-le direct din telefon funcţionalităţi ce anterior erau accesibile doar prin intermediul reţelelor corporative.

TeliaSonera este unul dintre cele mai importante şi influente grupuri de telecomunicaţii din lume, al cărui număr de clienţi constituia 122.9 milioane la sfârşitul lui iunie 2008, atât în companiile deţinute direct, cât şi cele asociate. TeliaSonera deţine poziţii de lider în Ţările Nordice şi Baltice, având poziţii ferme în Eurasia, inclusiv Rusia (MegaFon) şi Turcia (Turkcell) şi ocupă locul 7 în lume după numărul de abonaţi.

Operatorul Moldcell face parte din aria de afaceri TeliaSonera, grupul de companii Eurasia.