Internet rapid pe acoperişul lumii

TeliaSonera şi Ncell (Nepal) aduc tehnologia 3G în regiunea muntelui Everest.

“Acesta este un punct de răscruce pentru comunicarea mobilă şi o dovadă în plus a rolului de inovator al grupului TeliaSonera în sfera telecomunicaţiilor. Asemenea acţiuni aduc reale schimbări spre bine pentru miliarde de oameni” a menţionat  Lars Nyberg, Preşedinte şi Director Executiv General al TeliaSonera. „Suntem bucuroşi să anunţăm lansarea celui mai „înalt serviciu de transfer date” din lume prestat în zona muntelui Everest, în valea Khumbu. Fiind amplasat pe cel mai înalt munte din lume, tehnologia 3G va aduce mai multe servicii de telecomunicaţii, Internet cu viteza mai rapide şi accesibile atît pentru oameni care locuiesc în Valea Khumbu cât şi pentru alpinişti şi turişti", a continuat el.

Situată la o altitudine de 5200 metri, staţia de bază 3G amplasată la cea mai mare înălţime de pe glob va permite localnicilor, alpiniştilor şi turiştilor să navigheze în reţeaua Internet, să expedieze clipuri video, poze şi e-mail-uri, precum şi să efectueze apeluri voce şi video către familia şi prietenii de acasă. Astfel, în această regiune, serviciile de telefonie mobilă devin mult mai convenabile ca preţ decât convorbirile prin satelit.

Operatorul de telefonie mobilă Ncell face parte din grupul TeliaSonera. Pe pieţele emergente din zona de afaceri Eurasia, TeliaSonera deţine pachetul majoritar de acţiuni al unor operatori de telefonie mobilă de top în Kazahstan (Kcell), Azerbaidjan (Azercell), Republica Moldova (Moldcell), Georgia (Geocell), Tadjikistan (Tcell), Uzbekistan (Ucell) şi Nepal (Ncell). De asemena, TeliaSonera deţine pachete de acţiuni ale MegaFon în Federaţia Rusă şi Turkcell în Turcia.