V1 Challenge cucereşte Republica Moldova!

Pe data de 4 mai la Chişinău a avut loc o conferinta de presă organizată de Clubul Naţional de Autosport (CNA) în cadrul căreia s-a dat startul primei curse din campionatul V1 Challenge din Republica Moldova, un nou sport cu motor care va demara săptămâna curentă la Chişinău. La conferinţa de presă au participat: Preşedintele Clubului Naţional de Autosport (CNA), dl. Chiril Gaburici, Preşedintele de onoare al Clubului CNA şi fondatorul echipei din Turcia „Team 47 motorsports”, dl. Halim Ateş şi campionul Turciei, pilotul şi creatorul automobilelor participante la curse - volkicar, dl. Volkan Işik.

Campionatul V1 Challenge Moldova va include 6 curse, patru dintre care se vor desfăşura pe străzile capitalei, celelalte două se planifică să aibă loc la Comrat şi Bălţi, pentru a oferi posibilitate publicului din toate regiunile ţării să fie martori la un show inedit. Startul primei curse va fi dat duminică, 6 mai, sub podul  Telecentru, cu începe de la orele 11:00.

Găzduind competiţia V1 Challenge, Moldova aduce publicului său o cursă de maşini organizată la nivel internaţional, în conformitate cu toate normele de securitate aprobate de Federația Internațională de Automobilism – FIA. Iniţiativa de a aduce spectacolul inedit în care se împletesc armonios viteza, aventura şi profesionalismul V1 Challenge în ţara noastră aparţine dlui Halim Ateş care a înregistrat succese spectaculoase cu echipa sa „Team 47 motorsports” în Turcia. Având experienţa necesară, dar şi o echipă de profesionişti dispusă să transfere colegilor din Moldova măiestria, Halim Ates împreună cu Clubul Naţional de Autosport din Moldova au reuşit în timp scurt să descopere tineri ambiţioşi, dornici de a-şi manifesta curajul şi să-i pregătească pentru curse. Echipa piloţilor moldoveni înscriţi în competiţie au beneficiat nu doar de antrenamente zilnice, dar şi de instruire teoretică cu privire la regulile competiţiei V1 Challenge, au testat maşinile de curse şi au însuşit normele de securitate FIA.

“Ne-am propus să aducem în Moldova nu doar un spectacol de zile mari şi un campionat de curse internaţional. Avem ambiţia de a cultiva aici un stil activ de viaţă, promovând cultura sportului auto şi oferind posibilitate tinerilor să-şi manifeste potenţialul. Pilotarea unei maşini de curse presupune combinarea mai multor abilităţi, respectiv, acest gen de sport contribuie la dezvoltarea multilaterală a personalităţii. Deşi învingător al cursei poate deveni doar unul, toţi piloţii au de câştigat, dezvoltând capacităţi de lider, gândire rapidă, concentrare maximă, complexitate şi exactitate în mişcări, rezistenţă la situaţii de stress şi sete pentru victorie. Toate aceste capacităţi sunt necesare oricărei persoane care trebuie să administreze o afacere de succes în viaţa modernă. Remarc cu drag, că avem în echipa piloţilor moldoveni şi doauă doamne, ceea ce denotă că acest gen de sport este accesibil şi recomandat tututror” , a declarat dl. Halim Ateş în cadrul conferinţei. 

În ce constă unicitatea V1 Challenge?

Competiţia V1 Challenge pune la bătaie maiestria, reacţia şi profesionalismul piloţilor, deoarece fiecare din cei 10 participanţi la cursă vor urca la volanul unei maşini – volkicar. Maşinile pilotate, fiind identice din punctul de vedere al caracteristicilor tehnice, rămân în afara competiţiei, punând în valoare abilităţile celor care le conduc. În cadrul conferinţei, însuşi creatorul volkicar, dl. Volkan Işik a prezentat maşina participantă la curse:

“În decembrie 2008 am început împreună cu echipa mea să lucrez asupra primului volkicar. Întregul proces a fost unul foarte interesant. Am lucrat zi şi noapte, aveam multe planuri şi emoţii. Şi iată că de la primul prototip şi până astăzi avem deja un produs cunoscut în toată lumea sub numele de Volkicar. Aceste maşini cântăresc doar 500 de kilograme şi ajung până la viteza de 150 km/oră având 115 cai putere. Aş vrea să remarc că masinile volkicar au pneuri special produse de Lassa, compania numărul 1 în producerea pneurilor în Turcia şi unul din cei mai mari producători din Europa. Lassa susţine de mai mulţi ani diverse sporturi cu motor şi este atrasă să participe la V1 Challenge în Republica Moldova dotând cu pneuri automobilele participante în curse acesta fiind un indicator al angajamentului său de a susţine promovarea sporturilor cu motor. În Republica Moldova am venit cu echipamentul tehnic adus din Turcia, per total vorbim despre trei camioane cu echipament. În V1 Challenge totul este automatizat, chiar şi timpii fiecărui pilot sunt calculaţi şi transmişi automat la centrul de bază,  a rezumat Volkan Işik.

 V1 Challenge aduce cursele la spectator, nu spectatorii trebuie să se deplaseze în afara oraşului pentru a urmări competiţiile. De aceea, toate cursele se organizează în oraşe şi de fiecare data înainte de eveniment se verifica fiecare traseu în parte până se asigură unul ce corespunde tuturor cerinţelor;

Datorită formatului distinctiv ale competiţiilor V1 Challenge, fiecare etapă se va deosebi de celelalte în dependenţă de traseul ales. În total vor avea loc 6 curse, iar duminica aceasta participanţii se vor alinia pentru prima dată la linia de start a cîte 3 şi vor concura în sistem de tip playoff.

Piloţii moldovenni vor concura întregul sezon sub unul şi acelaşi număr şi pe aceeaşi maşină. Pe parcursul competiţiei în volkicar se va afla un singur conducător auto iar la fiecare cursă participanţii vor primi dreptul la o întrecere pregătitoare şi/sau de calificare. După cursa de calificare are loc alinierea autoturismelor la linia de start, în acelaşi timp eliminarea temporară are loc prin intermediul sistemului transponder.
Chiril Gaburici, preşedintele CNA: “Au fost asigurate şi întreprinse toate condiţiile şi măsurile de securitate. Ţinem mult la siguranţa atât a piloţilor cât şi a spectatorilor. Deşi maşinile par mici şi inofensive este important să nu uităm că este vorba despre viteză şi o cursă adevărată. Pe perimetrul traseului vor fi amplasate pneuri, garduri protectoare şi alte metode de precauţie. Piloţii vor fi echipaţi pe perioada cursei în costume speciale, căşti de protecţie, mănuşi şi încălţăminte sportivă aprobată de (FIA).

Automobilile participante în cursele V1 Challenge sunt de clasa monoposturi, sunt asamblate în Turcia şi dispun de cele mai moderne dotări. Toate cele 10 maşini de curse vor rămâne după campionat în Moldova, la clubul CNA, pentru a fi utilizate în continuare în promovarea acestui tip de sport. În cadrul pregătirilor pentru campionat, au fost identificaţi şi antrenaţi 20 arbitri moldoveni gata să monitorizeze competiţia la modul cel mai riguros. Mai mult de atât, a fost pregătită şi o echipă specială, de suport tehnic, gata în orice moment să ofere sprijinul necesar rapid şi calitativ pentru a înlătura orice tip de defecţiune.  

“Astfel, pe lângă faptul că Republica Moldova şi fanii curselor  vor avea şansa să privescă live competi’iile organizate la standarde internationale, noi investim şi în tinerii din Moldova deoarece instruirea de care au parte datorită V1 Challenge le va fi de folos şi în continuare. Moldova este prima ţară după Turcia în care am adus campionatul. Întenţionăm să extindem geografia V1 Challenge, pentru a organiza în viitorul cel mai apropiat un campionat în care să participle echipe international, create din piloţii diferitor ţări.”- a opinat Halim Ateş.

La finalul conferinţei, organizatorii au lansat tuturor invitaţia publicului din Moldova de a veni la competiţie şi a susţine piloţii antrenaţi în curse. Preşedintele CAN, Chiril Gaburici a asigurat auditoriul că ne aşteaptă un show special cu participarea campionilor de talie internatională, precum Luca Rossetti (campionul European Rally 2011) şi Volkan Işik (Campionatul European de Raliuri 2007, locul 2, Campionatul European de Raliuri 2008, locul 3 şi campionul Turciei în 1995 şi 2003) şi Halim Ateş, fondatorul Team 47 motorsports.

Cei mai norocoşi oaspeţi ai campionatului vor avea şansa unică de a simţi viteza şi a  proba aventura pe propria piele, devenind pentru cateva minute co-piloţi la testarea maşinilor de curse Mitsubishi EVO VII, alături de piloţi renumiţi. 

Organizatorii aduc sincere mulţumiri sponsorilor campionatului V1 Challenge Moldova:   Moldcell - operatorul de telefonie mobilă care te ajută să descoperi lumea în mişcare, Lassa, BCR, Alo.md, KVK, Cumpara.md, Rendoo, Bere Chişinău, Medpark, PRO TV, Bemol, Moldasig.