Moldcell contribuie la imaginea Moldovei drept tehnologic avansată

Guvernul R. Moldova a obţinut  premiul internațional „Best mGovernment”, conferit pentru proiectul „Semnătura Mobilă",  în cadrul Mobile World Congres, cel mai prestigios eveniment din domeniul telecomunicațiilor, desfăşurat la 26 februarie în Barcelona. 

Decernarea acestui premiu a venit drept urmare a prezentării serviciului „Semnătură Mobilă" de către Moldcell la Rio de Janeiro. Moldcell a prezentat acest serviciu inovativ Asociaţiei Internaţionale a Operatorilor de Telefonie Mobilă (GSMA) şi a încurajat implementarea acestei iniţiative la nivel global  ca membru activ al direcţiei Mobile Identity Stream în cadrul GSMA.

Moldova este a opta ţară care a implementat serviciul de identitate electronică Mobile e-ID. Aceasta a devenit posibil datorită unei vizite organizate de Moldcell pentru reprezentanţii Guvernului  la operatorul de telefonie mobilă EMT, companie-soră din Estonia. Rezultatele nu s-au lăsat aşteptate, deoarece implementarea acestui serviciu a fost rapidă în parteneriat cu Guvernul şi un alt operator de telefonie mobilă. În prezent există deja şase e-servicii disponibile atât pentru cetăţeni, cât şi pentru agenţii economici care simplifică viaţa şi eficientizează afacerile prin economie de timp, resurse şi diminuarea birocrației.

„Premiul obţinut de Guvernul R. Moldova la Barcelona este un succes incontestabil. Moldcell se mândrește cu Moldova şi consideră că semnătura mobilă e o realizare absoluta care va impulsiona dezvoltarea tarii. Tehnologiile trebuie să fie în sprijinul societăţii, iar Moldcell este şi va continua să fie operatorul numărul unu pentru cei care așteaptă servicii de calitate şi servicii de clasă mondială”, a declarat Barkin Secen, Directorul General Moldcell.

“Semnătura Mobilă” este buletinul de identitate al cetățeanului în lumea virtuală şi cheia de acces către toate serviciile publice în format electronic. Cu „Semnătura Mobilă” cetăţenii pot semna de la distanţă acte, rapoarte, declaraţii către instituţii sau cereri online.

Semnătura mobilă poate fi obţinută la Moldcell în doar 15 minute. Pentru activarea acestui serviciu  abonaţii completează o cerere şi primesc o cartela SIM specială şi un PIN cod unic. Subliniem că utilizarea serviciului este gratuită până la 31 martie, iar după acest termen fiecare va putea alege o opțiune accesibila, în funcție de necesităţi.

De notat că acţionarul majoritar al companiei Moldcell, grupul internaţional TeliaSonera, care deserveşte peste 175 milioane abonaţi în 20 de ţări ale lumii, deţine o vastă experienţă în implementarea serviciului semnătura mobilă deja în patru ţări - Finlanda, Estonia, Lituania şi Turcia.