Fundația Moldcell extinde proiectul de incluziune digitală a vârstnicilor

Programul privind digitalizarea vârstnicilor cu ajutorul tinerilor voluntari „Like de la Bunei” ia amploare. La data de 29 iunie a fost lansată a doua fază a proiectului, scopul căruia este de a crea o punte de comunicare între generații, în special pe timp de pandemie. Astfel, alte 100 de persoane în etate din raioanele Șoldănești, Rezina, Basarabeasca, Leova, Orhei și Strășeni vor primi telefoane mobile conectate la internet și vor învăța împreună cu tinerii voluntari cum să le utilizeze.

În 2020, drept răspuns la pandemia de COVID-19, a fost lansată o inițiativă de promovare a dialogului intergenerațional pentru incluziunea digitală a vârstnicilor, printr-un acord semnat de Fundația Moldcell și Fondul ONU pentru Populație (UNFPA). În cadrul primei faze a proiectului, realizat în colaborare cu HelpAge International și Oficiul ONU pentru Drepturile Omului, peste 200 de persoane vârstnice din patru raioane au primit telefoane mobile cu minute și trafic internet inclus și au învățat cum să le utilizeze cu ajutorul unui grup de voluntari tineri.



Participanții programului din 2020 și 2021 vor fi, de asemenea, instruiți cum să acceseze anumite servicii publice, sociale sau medicale, vor participa la instruiri privind utilizarea serviciilor online, vor fi ajutați să-și consolideze reziliența pe timp de pandemie etc.

Irina Strajescu, Director Executiv a Fundației Moldcell, susține că digitalizarea este motorul cheie pentru reducerea inegalităților de orice fel.

Irina Strajescu, Director Executiv, Fundația Moldcell: „În pandemia de COVID-19, noi am fost conectați la realitate, având acces la Internet, cu ajutorul aplicațiilor, însă bunicii noștri - mai puțin, în special cei care nu au prin preajmă nepoți. Prin intermediul acestui proiect realizăm două scopuri majore care ni le-am propus, în primul rând digitalizarea vârstnicilor și, în al doilea rând, conectăm generațiile și restabilim dialogul intergenerațional”.

Liuba Golub, în vârstă de 79 de ani, din satul Cinișeuți, raionul Rezina este printre vârstnicii care a ținut pentru prima dată în mâini un telefon.

„Recunosc, la început am ezitat, dar acum ne-am împrietenit. Nu am copii și nici soț, iar pe timp de pandemie, telefonul m-a ajutat să nu mă simt singură – cu ajutorul lui verific prognoza meteo, telefonez doctorii pentru consultații și comunic cu rudele. Încurajez persoanele de vârsta mea să nu le fie frică de tehnologiile informaționale, ele ne ajută să depășim izolarea”, a spus Liuba Golub.

„Mă bucur că vârstnicii cu care am colaborat s-au arătat deschiși spre ceva nou. Le transmit tuturor să nu le fie frică - comunicând, vom învăța unii de la alții”, a menționat Andrei Condrașov, 16 ani, s. Cinișeuți, r. Rezina, voluntar în cadrul programului.

Conform datelor colectate în 2020 în cadrul Studiului Generații si Gen realizat de UNFPA, decalajul digital dintre vârstnici și tineri în Republica Moldova este enorm - doar 34% din populația cu vârsta cuprinsă între 60 și 79 ani au utilizat Internetul, în comparație cu 82% din cei cu vârsta de 15-59 ani.

 
„Ne bucurăm să extindem acest program lansat în 2020. Am demonstrat că o criză cu adevărat fără precedent poate genera oportunități, așa cum a fost și cazul acestui proiect important. În condițiile în care R. Moldova îmbătrânește, iar fiecare a 5-a persoană are peste 60 de ani, proiectul intergenerațional care unește vârstnicii și tinerii contribuie și la reziliența demografică, promovând incluziunea socială, solidaritatea, reducerea decalajului digital dintre generații și asigurarea dreptului fiecărei persoane, indiferent de vârstă sau statut social, de a trăi o viață demnă și sănătoasă”, a menționat Nigina Abaszada, Reprezentanta Rezidentă UNFPA în R. Moldova.

„Este un proiect excepțional ce apropie generațiile. Oferă o oportunitate unică tinerilor să practice voluntariatul în comunitatea lor, să-și ajute vecinii și cei care au nevoie, dar important că ajută persoanele în vârstă să acceseze diferite surse de informație, să citească știri, să aibă acces la platformele guvernamentale utile pentru ei. Aceasta reprezintă esența unei comunități.” a spus Simon Springett, Coordonator permanent al ONU în Moldova.

Anul acesta, pentru a spori impactul acestui program, a fost extins parteneriatul între Fundația Moldcell și UNFPA Moldova, dar și cu Biroul de Cooperare al Elveției.

„Pentru Elveția, principiul de a nu lăsa pe nimeni în urmă este esențial. Prin acest proiect susținem femeile în vârstă și femeile cu dizabilități. Astfel, promovăm incluziunea socială, dar și dialogul dintre generații, pentru reducerea decalajului digital dintre tineri și vârstnici, dar și pentru promovarea îmbătrânirii active și sănătoase”, afirmă Directoarea Biroului de cooperare al Elveției în Moldova, Caroline Tissot.

  Ea mai subliniază importanța parteneriatelor dintre organizațiile internaționale, precum UN și sectorul privat, societatea civilă și autorități.

„Proiectul a contribuit la facilitarea comunicării și informării acestor persoane, la promovarea dialogului intergenerațional și nu în ultimul rând, a oferit posibilitatea de a accesa unele servicii publice, inclusiv de consultanță, prin intermediul liniilor de asistență telefonică gratuită”, a menționat Secretarul de stat al MSMPS, Vasile Cușca.

Fundația Moldcell susține și implementează proiecte sociale, educaționale, de afaceri, inovaționale, de cercetare, în beneficiul cetățenilor și pentru dezvoltarea țării, ghidați de Pilonii de Responsabilitate Digitală: Educație, Susținere și Investiții în Afaceri Sociale, Societate și Implementarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
Prin scopul și misiunea activității sale, Fundația Moldcell este o reflecție a Fundației Chaudhary fiind susținută de Moldcell și acționarii săi CG Corp Global.