Ajută copiii accidentaţi în condiţii casnice!

Donează 10 lei printr-un apel sau SMS la numarul 9490.

Anual, peste 40 000 de copii din Republica Moldova ajung la spital în urma accidentelor produse în condiţii casnice. În plus, traumatismele suferite de micuţi în propria locuinţă reprezintă una dintre cauzele determinante ale mortalităţii infantile. Deseori, dramele se produc din cauza lipsei informaţiei complete şi detaliate despre modalităţile de protejare şi îngrijire a celor mici.

Ţinând cont de seriozitatea şi consecinţele alarmante ale acestui fenomen, Moldcell lansează astăzi, 3 august, campania de colectare de fonduri pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 0 şi 5 ani ce au suferit în urma accidentelor în condiţii casnice, derulată în cadrul campaniei naţionale de comunicare „O casă fără pericole pentru copilul tău”. Campania naţională, cu sloganul „Ai grijă de mine. Eu vreau să traiesc!” se desfăşoară în cadrul proiectului moldo-elveţian „Regionalizarea Serviciilor Pediatrice de Urgenţă şi Terapie Intensivă în Republica Moldova” (REPEMOL), având ca parteneri Ministerul Sănătăţii al Republicii Moldova, Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare, Moldcell şi implementatorul – fundaţia „Centrul pentru Politici şi Servicii de Sănătate” (CPSS).

Prin campania de colectare de fonduri cu care demarează campania naţională „O casă fără pericole pentru copilul tău”, Moldcell îşi propune să sensibilizeze opinia publică, să atenţioneze adulţii care au în grijă copii că o locuinţă obişnuită ascunde zeci de pericole pentru cei mici, că securitatea şi bunăstarea acestora depind în întregime de responsabilitatea întregii familii. Nu în ultimul rând, operatorul oferă clienţilor săi posibilitatea de a contribui la ajutorarea micuţilor care mai pot fi salvaţi participând în campania de colectare de fonduri.

Între 3 şi 31 august toţi abonaţii Moldcell pot dona suma de 10 lei apelând sau expediind un SMS fără conţinut în mod gratuit la numărul scurt 9490. Banii adunaţi vor fi transmişi implementatorului proiectului (CPSS) spre a fi utilizaţi la acoperirea cheltuielilor de operaţie şi/sau tratament al copiilor accidentaţi în condiţii casnice. Selecţia micuţilor ce vor fi ajutaţi se va efectua în baza unor criterii echidistante şi transparente, desfăşurarea campaniei va fi monitorizată de parteneri, iar rezultatele acesteia vor fi făcute publice.

Note
Campania ”O casă fără pericole pentru copilul tău” va dura până în luna martie a anului 2010 şi are scopul de a informa familiile în care cresc copii de 0-5 ani, viitorii părinţi şi populaţia în general, despre posibilităţile de apariţie a accidentelor în condiţii casnice, despre importanţa supravegherii copilului şi despre măsurile de prevenire a accidentării copiilor. Informarea se va desfăşura pe trei arii tematice: arsuri şi opărituri, intoxicaţii şi otrăviri, înec şi sufocare cu un corp străin, acestea fiind accidentele cele mai frecvente ale căror victime ajung copiii.

Campania de colectare de fonduri derulată de Moldcell face parte din prima etapă a campaniei „O casă fără pericole pentru copilul tău”. În etapa a doua a campaniei, mesajele difuzate vor conţine indicaţii concrete pentru părinţi cum să prevină accidentarea copilului prin îndepărtarea pericolelor. De asemenea, materialele de comunicare adresate părinţilor vor conţine instrucţiuni de prim-ajutor în cazul în care accidentul s-a produs.