Marșul Luminii. Solidari cu cei ce luptă împotriva cancerului.

În acest an,am decis să ne sărbătorim ce-a de-a treisprezecea aniversare altfel. Am înlocuit Piața Marii Adunări Naționale cu un parc, focurile de artificii – cu baloane și am petrecut câteva pentru a da speranță unor oameni ce au mare nevoie de ea. În premieră, compania Moldcell, în parteneriat cu asociația obștească ”Salvați viața”, a organizat Marșul Luminii, un eveniment de solidaritate și colectare de fonduri pentru cei care luptă cu o boală crudă și nedreaptă – cancerul. Circa 4000de clienți, parteneri și prieteni Moldcell s-au raliat acestei inițiative și au venit în parcul Valea Morilor pentru a ajuta viața să învingă.

AlionaBercaci, președinte ONG ”Salvați viața”:

”În Republica Moldova, sunt luați la evidență 45 000 de pacienți cu boli oncologice. Este o cifră alarmantă, mai ales că se observă tot mai des tendința de întinerire a maladiei. Merg deseori să mă întâlnesc cu copiii internați la Spitalul Oncologic și mă conving că ei au nevoie de echipament și medicamente care pot fi cumpărate cu bani, dar la fel de important este să le dăm încredere în propriile puteri. Acești micuți duc o luptă foarte grea și este de datoria noastră să le fim alături, să-i ajutăm să iasă învingători.”

La Marșul Luminii, am aprins noaptea în baloane de trei culori:

  • Alb (în memoria celor ce au pierdut lupta cu boala);
  • Roz (pentru ca pacienții de cancer, familiile și apropiații lor să-și exprime speranța); 
  • Violet (au fost purtate de toți doritorii pentru a-și arăta solidaritatea).

BarkinSecen, Director General Moldcell:

”Marșul Luminii face parte din șirul de acțiuni al platformei sociale ”Ascultă-ți inima. Salvează viața”. Ne dorim să ajutăm cât mai mulți copii care suferă afecțiuni oncologice, punându-le la dispoziție echipament performant aici, în țara lor. Mulțumim tuturor prietenilor Moldcell pentru că au reacționat la apelul nostru și au venit în număr atât de mare să transmită un mesaj optimist oamenilor ce luptă cu cancerul.”

ParteneriiMoldcell, companii cu bună reputație și responsabile social, au participat cu angajați, manageri și familii la eveniment, dând dovadă de mărinimie și solidaritate. Printre ei se numără Ambasadele Suediei și Turciei la Chișinău, PNUD Moldova, Gas Natural Fenosa, Moldova Agroindbank, Starnet, Fundația ”Angelus Moldova”, Federația de Tenis a Republicii Moldova, Liceul Teoretic „Olimp”, Show balet „Space”, Camera Americană de Comerț din Moldova, Alo, GSM Liberty, Leogrand Hotel &Convention Center, Bemol Retail SRL, Coca Cola Îmbuteliere Chișinău, Top-Shop, Grawe Carat, Donaris Grup, Filetti, Euroasig, Raiffeisen Leasing, Total Leasing, Iuvas, Glass Container Company, Eurofasad, El Passo, IMC market, Efes Vitanta Moldova, Infinity Textil, Unifun, Rohe Service SRL,Dixi Media.

În pregătirile pentru desfășurarea evenimentului, am antrenat mai mulți ambasadori – vedete de televiziune (Oxana Iuteș, MC Mike), cântăreți (Tania Cerga, Cristy Rouge, Igor Sârbu), reprezentanți ai ONG-urilor de profil (John McKellar, AlionaBercaci), bloggeri (Viorel Mardare), dar și persoane implicate direct în lupta cu boala (Inna Severin, Doinița Batâr). Aceștia au promovat conceptul acțiunii și au îndemnat chișinăuienii să iasă în număr mare la Marșul Luminii, pentru a-și demonstra susținerea, a promova diagnosticarea precoce a cancerului și a contribui la procurarea de aparataj strict necesar secțiilor pediatrice ale Institutului Oncologic.

Oxana Iuteș, reporter TV:

”Am realizat mai multe reportaje despre oamenii care trăiesc această dramă. Viața lor e marcată de durere și îngrijorare, dar și de speranță. De la ei am învățat că boala numită cancer este o provocare, nicidecum o sentință. Rolul nostru este să fim curajoși, solidari și să-i ajutăm la momentul potrivit.”

Inna Severin, diagnoză – cancer de col uterin, de gradul III, metastaze la plămâni, invalid de gr. II:

”Mă bucur foarte mult că are loc acest eveniment. Vă rog să mă credeți că este nevoie de susținerea tuturor, deoarece asta arată că nu sîntem singuri și ne dă forțe să continuăm lupta, pentru familiile noastre, prieteni, dar în primul rând pentru noi înșine.”

Marșul Luminii s-a desfășurat într-o atmosferă caldă și relaxată, cu activități distractive pentru copii și maturi, cu un program muzical special, pregătit de Elena Carafizi și bandul său. Prezentatorii Tania Cerga, MC Mike, Cristy Rouge și Igor Sârbu au îndemnat oaspeții să se simtă bine și le-au mulțumit pentru generozitate.

În finalul serii, mesajele de sănătate și urările de încurajare, scrise de toți doritorii pe coli mari de hârtie, au fost prinse cu baloane și lansate în cer, ca simbol al speranței și încrederii că împreună salvăm viața.

Datorită Marșului Luminii, am reușit să colectăm 125450 mii de lei. În această sumă, intră banii care s-au strâns prin numărul scurt 0445, transferurile bancare și donațiile realizate direct la eveniment.